3 tips om pesten te voorkomen

Wist jij dat ruim 14% van alle kinderen wordt gepest?

Dit gebeurt vaak op locaties waar ouders geen toezicht hebben op hun kinderen. Denk hierbij aan school, sport of de buitenschoolse opvang. Hoe ga je hiermee om? Hoe voorkom jij dat je kind wordt buitengesloten? In deze blog geven wij jou de 3 beste tips om het pestgedrag te voorkomen.


Tip 1: Zorg voor een stabiele basis

Jouw kind ziet jou als voorbeeld. Alles wat jij als ouder doet neemt jouw kind van jou over, zoals een idool. Laat jij zien dat je je laat voordringen bij de bakker? Dan bestaat er een grote kans dat jouw kind deze passieve houding overneemt. Laat jij assertief gedrag zien en zeg jij dus iets tegen deze voordringer? dan neemt je kind dit ook over en dit resultaat zorgt voor een grotere weerbaarheid bij kinderen. Hij of zij ziet dan ook dat het normaal is om op een positieve manier ergens van mag- en kan zeggen. Deze handelingen van jou als ouder, geven een goed beeld voor jouw kind. Zo durft jouw kind ook tegen zijn of haar leeftijdsgenootjes iets terug te zeggen, zonder dat jouw kind het over zich heen laat lopen.

Tip 2: Praten is de key

Veel kinderen vinden het lastig om over hun gevoelens te praten. Praten over de gevoelens van jouw kind versterkt de band tussen jou en je zoon/ dochter en daarnaast komt jouw kind sneller naar jou toe wanneer hij/ zij een probleem heeft. Kinderen zullen niet snel naar jou toekomen om het over hun gevoelens te hebben, maar zullen een opening geven om het gesprek aan te gaan. Hierbij is het belangrijk dat jij deze herkent en er op de juiste manier inspeelt. Daarbij is het ook belangrijk om een open houding op te stellen naar jouw kind toe, begin daarom met vragen zoals hoe en wat.

Echter voor jonge kinderen is het beter om gesloten vragen te stellen met daarbij een aantal keuzeopties. De gevoelens die jouw kind met jou deelt zijn serieuze onderwerpen en neem het daarom ook echt serieus, op deze manier creëer je een sterke band met jouw zoon/ dochter. Hierbij is het allerbelangrijkste dat je luistert naar je kind. Luister echt naar wat jouw kind jou wilt vertellen en oordeel daarbij niet en kom niet met oplossingen en/ of adviezen. Bij dit onderwerp is het van belang dat je het kind serieus neemt en met hem of haar over dit probleem praat. Kortom; ga het gesprek aan en luister goed!Tip 3: Leer je kind om zichzelf te blijven

Ook is het belangrijk dat je jouw kind leert om zichzelf te zijn, ongeacht de situatie. Het is van cruciaal belang om dit het kind mee te brengen, omdat het zo leert om niet mee te lopen met andere kinderen en leert om voor zichzelf op te komen en na te denken. Hiermee kan de ouder voorkomen dat het kind andere kinderen pest en als het gepest wordt- leert om voor zichzelf op te komen. Als het kind dit op jonge leeftijd meekrijgt, leert het ook om een eigen identiteit te vormen en leert het normen en waarden. Hierbij is de uitspraak ‘behandel anderen zoals je zelf behandelt wilt worden’ erg belangrijk. Als het kind hiermee leert omgaan en mensen met deze kernwaarde behandelt, leert hij/zij hoe het de medemens moet respecteren en leert met deze kernwaarde ook nog eens manieren!
Heb jij nog verdere baat bij een hulpmiddel voor jouw kind die het ondersteund in deze tocht naar ontwikkeling? Een goede optie hiervoor vind je

De kidsgids Mijn Wereld helpt bij het vinden van een stabiele basis én versterkt het zelfvertrouwen voor het kind. Neem een kijkje en ondervindt of dit jouw key to succes kan zijn!

17 weergaven0 opmerkingen